Test

Cirkus i Glasriket har utvecklats till en pågående samproduktion mellan kultur och näringsliv, vars ambition är konstnärlig förnyelse och utveckling. Det har skapats specifikt för Glasriket och har en stark regional förankring. Perspektivet är långsiktigt med återkommande föreställningsverksamhet i regionen. Konstnärligt sammanförs cirkus, konstglas och musik.

Den övergripande målsättningen inom forskningsprojektet har varit att undersöka ett långsiktigt samarbete med näringsliv och kulturinstitutioner. Samproduktion har skett på flera plan: konstnärligt, marknadsföringsmässigt och publikt. Projektet har sökt nya vägar både vad gäller mötet scen och konstglas samt scenkonst och näringsliv.

Genomförandet har skett i tre etapper:

Etapp 1: Prototyp sommaren 2008
Etapp 2: Föreställningar, workshops och event 2009
Etapp 3: Enterprise – En Rymdresa våren 2010

Projektet har haft två delmål:
1. En årligen återkommande föreställningsverksamhet, som förutom biljettintäkter, finansieras av offentligt stöd, sponsorer och samproducenter.
2. En självfinansierande del bestående av events, personalutbildning och upplevelse.

Projektet har genomförts i samarbete med Orrefors Kosta Boda, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Smålands Museum Sveriges Glasmuseum, Kosta Glascenter, Turbulens och Teateri. Övrig finansiering kommer från Kulturrådet, Regionförbundet södra Småland, Lessebo kommun samt biljettintäkter.